vineri, 19 august 2011

Arta de a fura timpului o faramitura de clipa – Fotografia


Articol de BTN on 14 August 2011

Viata
Fotografia este vrajă, este dragoste, amintire… fotografia e un miracol ce te uneşte chiar dacă distanţa e prea mare. Te ajută să îţi repui gândurile în ordine, când vezi fotografia cuiva drag, îţi aduci aminte de acea persoană cu mare drag, iar intensintatea bătăilor inimi creşte. Fotografia a aparut acum 150 de ani, ca urmare a dorintei omului de a retine din nenumaratele evenimente ce-i marcheaza viata pe cele mai importante. Arta fotografiei nu este altceva decat o modalitate de a ne infrumuseta viata, de a ne readuce in minte momente memorabile ale existentei proprii, de a cunoaste alte culturi si popoare, de a vizualiza locuri de rară frumuseţe. Cuvântul fotografie are originea de la două cuvinte provenite din limba greacă: fotos (care se traduce ca lumină, evident în cazul nostru se foloseşte termenul de lumină) şi graphy (care se traduce ca desen, scris).
Literalmente se poate traduce prin a picta cu lumină. In vorbirea curentă pe scurt se foloseşte termenul de imagine. Termenul de fotografie are o triplă semnificaţie în vorbirea curentă: este tehnica care poate crea imagini sub acţiunea luminii, este o imagine obţinută prin această tehnică; este o ramură a artei grafice care foloseşte această tehnică. Fotografia este o amintire palpabilă o amintire în imagini. Ea reprezintă clipe frumoase pe care vrem să le păstram, vrem să le imortalizăm pentru a avea vii, în memorie, acele clipe de neuitat. Când vrem ca un eveniment să rămână memorabil căutam să avem la îndemână un aparat foto, indiferent dacă vrem să le păstrăm pentru noi pentru a nu lăsa uitării momente frumoase, fie pentru a le putea împărtăsi cu cei care nu au fost cu noi în acele clipe. Fotografia ne ajută să reînviem momente din trecut pentru ca ele să prindă iar un contur clar. De cele mai multe ori fotografia este asociată cu amintiri plăcute si imagini frumoase, pitoresti. Când ne simtim bine, când suntem fericiti vrem să ne amintim tot timpul cu zâmbetul pe buze de acea perioadă. Spre această stare tindem întotdeauna, iar fotografia nu ne lasă să uităm cum este această stare. Dacă am vrut vreodată ca timpul să se oprească în loc, iar o clipă să se prelungească o eternitate, atunci arta fotografică ne oferă aceasta posibilitate. O fotografie captează un moment si îl prelungeste, iar timpul îngheată. Cu totii ne dorim măcar o dată în viată ca acest lucru să se întâmple. În fotografie vrem să vedem un ideal: un peisaj mirific, splendoarea si măretia naturii. Când plecăm în vacantă si întâlnim locuri deosebite facem multe fotografii: nouă în cadrul peisajului sau doar cadrul natural, pentru că am văzut ceva frumos, care ne-a impresionat. Fotografiile sunt fragmente din viată si ele au viata lor; privesti o fotografie si prin urmare privesti viata. De aici iti dai seama că într-adevăr o fotografie valorează cât o mie de cuvinte…
Pasiunea pentru fotografie va naste, cu siguranta, adevarate capodopere. Doua cuvinte foarte folosite sunt “poze” si “fotografii”. Pentru publicul larg ele sunt sinonime aproape perfecte. Totusi in mintea multor fotografi lucrurile nu stau chiar asa. Sunt fotografi care spun ca poze fac amatorii, ei fac, in schimb, fotografii.
Cuvantul “poza” vine din francezul “poser” si are mai multe definitii in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Conform DEX online Poza, poze (subst. feminin) – Atitudine pe care cineva si-o impune; tinuta, pozitie. Alt sens este: “pozitie a corpului; fel de a tine corpul; tinuta; postura; atitudine”. Verbul a poza se refera la “a sta într-o pozitie favorabila pentru a fi pictat, fotografiat”. Cuvantul “fotografie” vine din francezul “photographie”. Totusi etimologia poate fi mai veche, de la greci, prin photos-lumina si graphos-descriere sau scriere. Deci, a scrie cu lumina. Conform DEX online definitia este: “Imagine pozitiva a unei fiinte, a unui obiect, a unui peisaj etc. fixata pe hartie fotografica si obtinuta prin fotografiere”. Alta definitie este: “Arta si tehnica de a fixa pe o suprafata sensibila la actiunea luminii, cu ajutorul unei lentile convergente, o imagine produsa într-o camera obscura, care apoi se poate reproduce prin copierea cliseului negativ pe care a fost imprimata; tehnica fotografierii”.
Aceasta a doua definitie este motivul pentru care multi fotografi insista ca ei fac fotografii sau fotografie. Aceasta atitudine se vrea o detasare de lumescul “poza, poze”, o distantare care să arate masura priceperii lor. Semantica cuvintelor sprijina, in oarecare masura, atitudinea mentionata, insa atunci cand se exagereaza cu sintagma “eu nu fac poze ci fotografii”, mi se pare ca este doar o chestiune de vanitate. Fotografia trezeste emotii si reprezinta un mod aparte, personal de a vedea lumea, de a gasi frumusete si in lucruri ce pot parea banale si comune. Fotografia devine arta atunci cand creatorul impleteste cele doua conditii esentiale: simtul estetic si solide cunostinte tehnice. Putini sunt insa fotografii  care fac arta, restul sunt doar fotografi  mai priceputi sau mai putin priceputi. Fotograful este un animal mandru si orgolios, bantuit de ideea de arta si de obsesia “creatorului”, ei nu fac poze ci fotografie. Poze fac amatorii, ei sunt artisti. Daca e “hranit” cu creatia altora, devine furios si poate rani.
S-a discutat candva aprins daca fotografia este o arta si daca aceasta va detrona pictura. Intrebarea si-a gasit raspuns in timp, fotografia definindu-se in timp atat ca arta cat si ca unealta stiintifica, destinul ei desavarsindu-se insa prin media. Intrebarea se naşte astazi este daca in contextul dezvoltarii fantastice a tehnicii video si a prelucrarii imaginilor pe calculator, ce mai ramane din acel aleatoriu care desavarseste pana la urma orice opera de arta si daca o camera video superperformanta nu inlocuieste total orice aparat de fotografiat. In viitorul apropiat vom putea filma orice si oricat cu celularul si vom putea prelucra filmul respectiv pe computer, cadru cu cadru, selectandu-ne fotografiile cele mai reusite. Va disparea oare aparatul de fotografiat? Ramane de vazut. Deocamdata e prezent peste tot si este la indemana oricui. Un aparat foto performant, necesita costuri destul de mari reflectand desigur o pasiune pe masura. Atunci cand aceasta este comuna si intalnirea in cadrul unui club al fotografilor este o pemanenta descoperire si reinventare a pasiunii tale. Daca pentru tine, reprezinta mai mult decat o simpla declansare pentru a “memora” clipa fara o implicare emotionala si simti ca vrei sa impartasesti celorlati frumusetea clipei surprinse intr-o expozitie personala sau de grup, vorbim deja de pasiune si de slujirea ei .O initiativa laudabila, este infiintarea CLUBUL FOTOGRAFILOR BOTOSANI in ianuarie 2011. Desi numarul participantilor e variabil, intalnirile din fiecare joi seara sunt momente de interactiune cu nume consacrate in arta fotografica romaneasca si internationala si am sa amintesc aici, prezenta artistului fotograf Dan Mititelu din Iasi care sunt convinsa ca a cucerit auditoriul atat auditiv dar cu siguranta vizual. Un artist in adevaratul sens al cuvantului, autodidact dar mai ales un promotor si un catalizator al vietii fotografice iesene. Unul dintre momentele de inspiratie – Maratonul Nordul Moldovei la Ciclism “Maybach Ciclism Botosani”, ce s-a desfasurat in data de 27 aprilie 2011 concretizat intr-o expozitie  la Ipotesti in data de 30 iulie 2011, in cadrul actiunii “Invitatie la voiaj”, eveniment efectuat in colaborare cu Asociatia “Dacia Mediterranne” din Franta, expozitia avand ca titlu “Instantanee”. In viitorul apropiat o alta sursa de inspiratie – VIATA LA TARA. Lumina buna si multa inspiratie.
Despre fotografie s-au scris multe, si se vor mai scrie. Parerile sunt impartite ca  in orice domeniu. Fotografia este un alt fel de comunicare si exprimare artistica. Trebuie sa traiesti momentul si sa imortalizezi clipa. Si de acolo incepe totul. Analiza imaginii facute, imbunatatirea tehnicii, cautarea de noi idei, impartasirea concluziilor cu prietenii.
In ziua de azi sunt numeroase persoane care au aparate foto chiar si pe telefoanele mobile. E drept ca tehnica evolueaza asa de mult incat nici nu stim la ce sa ne asteptam in continuare. Eu stiu doar ca acest mijloc de exprimare este din ce in ce mai des folosit de catre noi toti. Profesionistii mereu pun la indoiala calitatea tehnica a fotografiilor facute cu mobilele, insa nu e treaba lor sa gandeasca la astfel de lucruri si ca oamenii respectivi vor ceva in momentul acela, imortalizeaza o milisecunda din viata lor. Suna frumos, nu? Nu conteaza de fapt care este mediul de exprimare atat timp cat noi reusim sa ne exprimam. Deci porniti in cautarea ineditului, traiti clipa si imortalizati-o pentru voi in primul rand si pe urma pentru cei din jur care vor vedea respectivele fotografii. Fiecare este unic si lucrul acesta este cel mai frumos. Este minunat sa vezi unicitatea lucrarilor chiar daca tema este aceeasi. Fiecare din noi vede altfel acest lucru. Fiecare vede viata altfel. Unii o vad prin prisma aparatului de fotografiat. Tu cum o vezi? Altfel? Surpride-o şi surprinde-ne.

Autor Petronela Lorena Chiribuţă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu